Jobba på distans…med försäljning

jobba på distans

Table of Contents

Sverige och världen hanterar just nu inte bara en kris utan faktiskt två. Förutom den mycket påtagliga medicinska krisen där människor blir sjuka och i värsta fall går bort har nu de senaste veckorna en mycket allvarlig ekonomisk situation börjat uppstå. Bolag i flera olika branscher börjar permittera och varsla personal. Det är faktiskt så pass att Sverige egentligen inte har upplevt denna nivå av varsel tidigare.
Share This Post

Table of Contents

 

I ljuset av den rådande situationen som resulterat i mycket distansjobb är det viktigare än någonsin för de bolag som kan att upprätthålla sin försäljning, ha kontroll på sina processer och fortsätta driva framåt. Detta kommer i slutet att vara avgörande inte bara för bolagen utan för hela samhället. Ett samhälle utan ett fungerande näringsliv är ett samhälle utan pengar för t.ex. vård och skola.

Kundmöten

Många av oss inom tjänstesektorn har sedan flera veckor gått över till att träffa våra kunder och affärsbekanta via webben, inte minst i takt med att vi började jobba på distans. Många upplever att detta fungerar förvånansvärt bra och vi kan nog anta att vi i framtiden kommer att se förändrade beteendemönster. Men det finns väsentliga skillnader mellan att ha många webbmöten och att inte jobba på distans.

När vi är på kontoret så finns det både en viss struktur till dagen och vi får en stadig ström av ”queues” som påminner oss om att göra vissa saker. Det är inte lika säkert när vi arbetar hemifrån, ofta själva. Då är det inte bara viktigt utan mer eller mindre rent nödvändigt att vi har ett system som hjälper oss att driva våra processer. Vad som än fler säljare uppmärksammar är att det finns många saker som blir mycket svårare just för att man inte har kollegan att fråga. Det kan handla om att ta reda på produktionstider, ”time-slotar”, leveranser etc. För hör och häpna, de flesta bolag har sektionerade system. Alltså att olika avdelningar sitter i helt olika system eller är begränsade i vilken information de kan ta del av i systemet.

monday.com

Med monday.com har vi inte dessa problem eftersom det är både där vi planerar vår marknadsföring, hanterar vår försäljning (ja monday.com är vårt CRM-system), belägger vår produktion och har kontroll på vår ekonomi. Det gör att jag som arbetar med försäljning med ett par väldigt lätta knapptryck alltid har den information jag behöver utan att behöva fråga mina kollegor på andra avdelningar. Jag behöver inte kontrollera med Gustaf eller Thomas om huruvida de har tid för att hjälpa en kund i säg 20 timmar över de kommande två veckorna. Det enda jag behöver göra är att klicka upp vår ena dashboard och jag ser precis när och var och hos vem det finns eller inte finns tid.

Som säljare är ju givetvis detta en guldgruva. Jag kan vara ärlig med kund och tala om när vi har tid för hen, och jag riskerar heller inte att lova något våra projektledare och implementatörer inte kan hålla.

Marknad i monday.com

Att använda flera olika system som vi nämnde ovan är ofta en grund till att information kan bli svårhanterlig, helt enkelt för att vi bara har tillgång till delar av information vid varje givet tillfälle. Detta är en av anledningarna till att vi för egen del alltid försöker att leda all information tillbaka till monday.com. Det är vår stridsledningscentral. Här finns allt, nästan allt i vart fall.

I monday.com har jag utan några som helst svårigheter kunnat planera upp våra event och kampanjer för året, detta har jag kunnat koppla till en ”Social Media”-kalender och jag har även satt upp en idépool där mina kollegor lätt kan hjälpa till att lämna uppslag till nya event, webinar, bloggartiklar etc. För även om det är mitt jobb att planera för detta är det inte alltid mitt jobb att hitta på alla idéerna.

Till detta finns idag en rad väldigt trevliga integrationer. Inte minst den till Facebook Ads eller Facebook Business Manager som det kanske egentligen heter. monday.com kan idag väldigt enkelt integrera med inte bara ditt utan alla dina kunders konton också, om du sköter om dessa. Hämta datan, och sedan visa upp den på ett betydligt mer smidigt sätt, tycker jag, än vad jag får ut i Business Manager. Fördelen om du är en byrå är också att du väldigt enkelt kan sammanställa data från flera kunder för att enkelt se klicktrender sektionerat på t.ex. tid på dagen.

De senaste månaderna har även integrationer till både Mailchimp, Twillo och Eventbrite introducerats för att hjälpa oss med vår marknadsföringskanaler och event.

CRM i monday.com

Vad är ett CRM egentligen, och vad skall jag med det till? Det är nog en fråga som egentligen allt för få har ställt sig. CRM-system har de senaste åren blivet en ren ”utility”. Att ha ett CRM-system idag är lite som att man har mjölk i kylen. Det är bara något man har.

Men om vi nu tillsammans faktiskt försöker ställa oss dessa frågorna, vad blir då svaret. Ja enligt mig så är ett CRM-system i grunden ett processhanteringssystem. Det skall underlätta för mig som säljare att bedriva mina processer tillsammans med mina kunder och prospekt. Det skall tala om för mig vad vi har pratat om, vad jag har lovat och hur jag borde prioritera min tid.

Många har hakat upp sig på att ett CRM-system skall se ut på ett visst sätt eller heta något speciellt. Så är inte fallet, du kan egentligen ha ett CRM i ett kalkylark, även om jag starkt skulle rekommendera att detta är det sista ni gör.

Fördelen med monday.com är att systemet i grund är designat för att hantera arbetsflöden. Alltså precis det som vi vill att ett CRM ska göra.

Med hjälp av sina enkla men kraftfulla automationer kan vi skapa ett system som inte bara hänger ihop med de andra avdelningarna, utan också ett system där inget tillåts falla mellan stolarna. Vi kan dessutom minimera antalet klick, vilket ofta är svårt i konventionella CRM-system.

Med hjälp av integrationer, som de till Office365 eller Gsuite (Gmail) ser vi till att mail inte bara är något som ligger i den personliga inkorgen utan är tillgängligt för alla som behöver informationen.

Du kanske inte har funderat på detta tidigare, men varför sparar vi all mailkorrespondans med våra kunder i personliga inkorgar? Om någon skulle bli sjuk eller byta jobb, vilket tvingar någon annan på bolaget att ta upp konversationen med en kund, så måste vi alltid börja om på noll. Är det inte bättre att vi delar information och på det sättet kan arbeta inte bara effektivare utan också mer sömlöst för kunden? En sådan enkel sak att göra kan ha stora effekter på kundnöjdheten.

Inom kort så kommer vi på Omnitas att lansera vårt alldeles egna nyhetsbrev riktat mot CRM och ganska specifikt CRM i monday.com. Det hade varit väldigt roligt om du vill prenumerera på det så lovar vi dig att se till att du inte bara får bra tips och tricks utan också en hel del insikter i vad man kan göra i ett CRM.

Lär dig allt om CRM

Den största fördelen med monday.com

De flesta system och SaaS-lösningar där ute är byggda med en grundtanke om hur man borde arbeta. monday.com har valt att gå åt precis andra hållet. Systemet bygger på full flexibilitet, vilket gör att man väldigt enkelt kan skräddarsy det specifikt efter era behov.

monday bygger egentligen på en stor uppsättning komponenter (kolumntyper, automationer, integrationer) som du kan kombinera hur du vill. Detta gör att man skall ta sig en funderare när man startar sitt monday.com-konto första gången. Men när man har gjort det har man ett system som kan utvecklas med tiden utan att det kostar skjortan. Det är inte som att bygga specialfunktioner i t.ex. Salesforce där konsultfirmor gladeligen tar många hundratusentals kronor för att göra detta. Du kan egentligen göra det själv. Eller så tar du hjälp av en firma som oss som kan hjälpa dig att strukturera detta. Med tusentals implementationer i ryggsäcken vet vi vilka stigar man skall välja för att ha en fungerande lösning på plats snabbt.

Är du sugen på att se vad monday.com kan göra för dig och din organisation är du mer än välkommen att höra av dig till mig. Jag lägger in en länk till min kalender här under så får du gärna boka ett webbmöte med mig. Eller så startar du ett monday.com-konto och testar själv!

Kommande avsnitt

I denna serie kommer vi – jag och mina kollegor – att ta dig igenom vårt arbetsflöde, helt uppbyggt inom monday.com, Teamtailor och Oneflow.

Vi på Omnitas har olika specialområden, därför kommer vi att hjälpas åt att beskriva hur vi arbetar på distans i dessa tider, med våra kundprojekt. Vi kommer att ge er insikt i hur ni kan strukturera era boards inte bara för att kunna arbeta på distans… tillsammans… utan också för att bli mer effektiva i era processer oavsett om det handlar om er beläggning eller er försäljning.

De kommande avsnitten kommer att innehålla;

  • Marknadsföring & Försäljning
  • Beläggning & Planering
  • Support & Ärendehantering
  • Automationer & Integrationer
  • Rekrytering
  • Kund-, leverantörs- & anställningsavtal

Våra mallar

Är du också lite trött på generiska mallar gjorda för massorna på ett sådant sätt att de tillslut inte passar för någon, som dessutom är på engelska?

Våra mallar är testade i verkliga förhållanden i Sverige och är resultatet av en kollaboration av alla oss på kontoret med tidigare erfarenheter som VD, HR-chef, Operativ chef, försäljningschef och mycket mycket mer inom en bredd av olika branscher.

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss så kan vi ”pusha” våra mallar till ditt konto mot en mindre kostnad.

Det kan vara ett snabbt alternativ till specialtillverkade boards och till en lägre kostnad. Det kan också vara ett bra startskott för dig att börja din egen utveckling ifrån.

Fyll i vårt formulär här så återkopplar vi till dig så snart vi bara kan.

More To Explore

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut en samling av våra artiklar en gång i månaden.