Hitta motivationen på jobbet!

Table of Contents

Att finna motivation på jobbet är ofta lättare sagt än gjort. Du har säkert de bästa av intentioner, men rätt som det är har tre timmar passerat utan att du fick något gjort.
Share This Post

Table of Contents

Motivation är ofta något som kommer och går, men det finns lösningar för de gånger du hellre hade tagit en powernap än att ta tag i den där viktiga uppgiften.

Zig Ziglar, en känd amerikansk författare, säljare och motivationstalare sa det bäst: “Of course motivation is not permanent. Neither is bathing; but it is still something you should do on a regular basis.”

Kort och gott: Naturlig motivation kan vara flyktig, men med några goda råd kan du omvandla den till en vana så att du aldrig behöver finna dig i “no-motivation zone” igen.

Så, vad är det som ger upphov till denna brist på motivation på jobbet och vad kan du göra för att övervinna den?

Vad är brist på motivation?

Brist på motivation visar sig vanligtvis genom fysiska och mentala symptom: du kan känna dig trött, utmattad, få dålig koncentrationsförmåga eller fokus. Det franska ordet för detta är ennui, vilket syftar till en känsla av lustlöshet och missnöje till följd av brist på intresse eller spänning. När människor saknar motivation på jobbet har de ofta svårt för att utföra uppgifter, missar deadlines, drar sig från gruppaktiviteter, blir tystare och mer frånvarande.

Vad orsakar brist på motivation?

Anledningarna kan vara många, men kan ofta länkas till saker som

Ingen möjlighet till avancemang eller utveckling

När ett jobb känns som en återvändsgränd är det svårt att bli motiverad till att göra sitt bästa och fortsätta driva framåt.

Brist på vägriktning inom en roll

De som själva försöker ta reda på exakt vad de har för arbetsuppgifter kan ofta gå vilse. Se till att du har en detaljerad arbetsbeskrivning, tydliga mål och riktlinjer du kan förhålla dig till så att du kan bli motiverad att uppfylla dem.

Utbrändhet, stress och överansträngning

Om du arbetar för hårt, för länge och på för många olika saker känner du dig förmodligen omotiverad och utbränd. Detta stressiga beteende kan döda din produktivitet och leda till agg mot ditt dagliga arbete.

Bristande ledarskap

En bil kan inte komma någonstans utan en förare och en armé kan inte utföra enade handlingar utan en general. Om din chef inte leder dig på jobbet är det troligtvis svårt att bli taggad och motiverad inför olika projekt – och det kan vara en kronisk brist i organisationen.

Du känner dig undervärderad

Om du inte känner dig uppskattad och värdefull för teamet kommer du förmodligen inte känna dig motiverad till att göra ditt bästa. Det kan då vara dags att ha en uppriktig diskussion om hur ditt företag kan bli bättre på att fira vinster och hylla processer och framgång.

Konflikter med arbetskamrater

Drama på jobbet är distraherande, demoraliserande och gör det svårt att koncentrera sig på faktiska arbetsrelaterade uppgifter. Om du är involverad i konflikter på jobbet gör du bäst i att ta problemet till din handledare och har en medlare som hjälper dig att lösa problemet så att båda kan gå vidare.

Problem i privatlivet

Livet händer oss alla och ibland är det svårt att finna en väg ut. Det kan handla om allt från äktenskapliga problem till familjehälsa och saker därtill. Livet sker helt enkelt. Terapi, ledighet och öppenhet med din chef kan med fördel hjälpa dig att nå fram tidigare.

Tips för att bli motiverad på jobbet

Så vad kan du göra för att bli mer motiverad på jobbet? Här är några idéer och insikter från personer som detta har funkat för, samt vetenskaplig forskning som visar på varför det fungerar så bra.

Byt miljö

Ibland behöver du bara byta miljö för att återställda din hjärna och sporra motivationen lite. Ta en promenad (eller en hel dag för mental hälsa) för att njuta av naturen och öva på din medvetenhet. Gå gärna till en tyst plats i naturen, fakta visar nämligen på att promenader i ett grönt eller trädfyllt område (snarare än stads- eller bostadsområde) har betydande hälsofördelar. Forskning har visat att skogspromenader minskar hjärtfrekvensen och märkbart minskar depression, trötthet, ångest och förvirring.

Andra menar på att det kan räcka med att bara byta den traditionella arbetsmiljön mot en annan. Då kan man välja att sitta på ett café, i ett medarbetarutrymme eller på en restaurang. En mobil arbetsplats kan nämligen hjälpa till med produktiviteten.

Skapa en rutin

Att uppnå ett tillstånd av “flow” på jobbet är ingen simpel uppgift, men genom att skapa en regelbunden rutin blir detta lättare att uppnå. Genom att implementera taktiker som time batching, produktivitetssystem  eller bara genom att lyssna på rätt musik kan lättare hamna i ett mer motiverat tillstånd.

Överfyll inte ditt schema

Ett bra sätt att döda motivationen på är att sätta för mycket på sin att-göra-lista. Detta leder oftast bara till att man känner sig överväldigad och paralyserad i sitt beslutstagande. Om du känner att det finns alldeles för mycket att göra, överväg då att prioritera de viktigaste uppgifterna. Delegera dit du kan och prata med din handledare eller närmsta chef för att leta efter alternativa lösningar. Se till att du har lite bufferttid i ditt schema också; detta hjälper dig att få en kortare mental vila mellan varven, så du inte blir överväldigad.

Bli organiserad

Ett annat sätt att stimulera motivationen på är att börja med en ren och välorganiserad handlingsplan. Städa din arbetsbänk och datorskärm, skapa en ny (prioriterad) att-göra-lista och låt tydligheten (clarity) i detta leda vägen.

Få en god natts sömn

Det är svårt att bli motiverad på jobbet när du knappt kan hålla ögonen öppna. Bra sömn är grundläggande för fokus, så se till att få sex till åtta timmars sömn per natt. Detta kan betyda att man får skapa en sömnrutin och lägga ifrån sig tekniken lite tidigare under kvällen, men den mentala återställningen detta ger kommer vara värd förändringen!

En studie som gjordes vid Harvard Medical School säger detta om sömn och motivation: “Being chronically tired to the point of fatigue or exhaustion means that we are less likely to perform well. Neurons do not fire optimally, muscles are not rested, and the body’s organ systems are not synchronized. Lapses in focus from sleep deprivation can even result in accidents or injury.”

Etablera ett supportnätverk

Om du brukar få kämpa med att bibehålla fokus och motivation under olika projekt och uppgifter kan det vara bra att överväga att skaffa en ansvarighetspartner, en mentor eller ett allmänt supportnätverk som hålla dig på banan. Genom att behöva rapportera till någon annan kan din motivation öka, och dessa människor kan dessutom stödja och uppmuntra dig att fortsätta.

Om det är svårt att hitta någon som passar in på den här rollen kan du kolla in onlineforum, sociala nätverk och virtuella nätverk. Din partner behöver inte vara någon du träffar varje dag, men det bör vara någon du känner dig bekväm med att höra av dig till på regelbunden basis (även om det bara är via telefon eller videosamtal).

Bli motiverad till att jobba, få mer gjort

Nu har du lärt dig några av orsakerna bakom brist på motivation på jobbet och med dig i bagaget har du några värdefulla tips för hur du övervinner dagar då du inte känner för att göra något. Nu är det bara att testa och se vilken taktik som fungerar bäst för dig och tar fram ditt mest högfunktionella jag.

Lycka till!

More To Explore
creating custom automation solutions with Make
Make
Erica Damsten

Creating Custom Automation Solutions with Make

In this blog post, we’ll explore the benefits of creating custom automation solutions with Make, providing a comprehensive guide to crafting tailored workflows that can drive significant improvements in your business processes.

Read More »

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut en samling av våra artiklar en gång i månaden.